Drugo srečanje projektne skupine Ready4Heat v Frankfurtu

Drugi projektni sestanek projekta Ready4Heat je potekal v Frankfurtu sredi septembra 2023. Namen partnerskih srečanje je, da podrobno pregledamo dosežene cilje in začrtamo nove poti/aktivnosti. Seveda pri tem skupaj sodelujemo in se dogovarjamo, saj se zavedamo, da je to ključ do uspeha.

Prav tako nas vodi skupni interes, ki je v našem primeru omilitev posledic vročinskih valov v mestih. Ob sodelovanju in delovanju izmenjujemo informacije in zagotavljamo doslednost pri izvajanju skupnih nalog ali projektov. Še posebej pa se učimo od nemškega mesta Worms, ki je akcijski načrt za vročino in zdravje že pripravil. Ravno mesto Worms z nami deli izkušnje, koga najprej naslavljati v občinski upravi, katere deležnike je potrebno vključevati v javne razprave in delavnice, kako te deležnike tudi rangirati, da bomo debatirali s pravimi za pravi namen, kateri od njih imajo večjo moč in kateri večji interes za združevanje v skupne akcije za ublažitev vročinskih valov.

V projekt so vključena tudi tri preostala pilotna mesta Weiz iz Avstrije, Maribor iz Slovenije ter Hajdúböszörmény iz Madžarske.

Weiz išče tehnične rešitve za trajnostno hlajenje prostorov javnih zgradb, Hajdúböszörmény želi vzpostaviti 47 zelenih otokov, za katere je zelo pomembno, da so rastline in večje sadike posajene po principu sponge tree, Worms želi vzpostaviti trajnostne strukture in mreže za nadaljnje sodelovanje z deležniki, Maribor pa načrtuje optimalne rešitve za postavitev pergol v javnih vrtcih, ki bodo senčile otroško igrišče.

2. sestanek Frankfurt