Zaključna konferenca projekta Store4HUC

Konferenca je potekala 23. marca 2022 v kongresnem centru Riva del Garda v Italiji. Dva projekta programa INTERREG Central Europe (Store4HUC n TARGET-CE) sta združila moči in pripravila skupen zaključen dogodek.

Konferenca se je pričela s kratko predstavitvijo obeh projektov ter agende dogodka. Medtem ko je Fabio Remondino (FBK Trento, Italija) predstavil projekt TARGET-CE, je Katja Karba (Razvojna agencija Sinergija, Slovenija) predstavila projekt store4HUC.
V nadaljevanju je Viktorija Dobravec (Interreg-CE Joint Secretariat, Avstrija) podala pogled na programsko obdobje Interreg CENTRAL EUROPE 2021-2027 in prve razpise.

V nadaljevanju so bile predstavljene rešitve, ki so bile razvite v okviru projekta. Za vsak projekt sta bili dve predstavitvi različnih orodij in rezultatov.
Anna Nowacka (EUWT, Poljska) je predstavila platformo TARGET-CE OnePlace. Tam so zbrane rešitve in orodja, ki so bila razvita v prejšnjih projektih in prilagojena splošni uporabi. Poleg tega je bila razložena funkcija različnih orodij. Govornik je spregovoril tudi o izzivih v zvezi s projektom.
Ilaria Bertuzzi (UCBR, Italija) in Hana Kolenc (KSSENA, Slovenija) sta delili svoje izkušnje pri usposabljanju študentov in učiteljev za varčevanje z energijo. Organizirali so tematske delavnice in učencem pomagali postati varuhi energije. Poudarek je bil na implementaciji aplikacije Energy@school na več šolah, da bi pridobili nekaj izkušenj z orodjem in naredili simulacijsko igro bolj priljubljeno.

Robert Pratter (4ward energy, Avstrija) je razložil delovanje in prednosti orodja Autarky Rate Tool, ki ga je razvil v okviru projekta Store4HUC. Pokazal je tudi, kako se uporablja.
Kot zadnja predstavitev pri točki dnevnega reda je Filip Rukavina (FER, Hrvaška) predstavil in demonstriral Optimal Sizing Calculator in Optimal Heat Source Scheduler, ki sta orodji za upravljanje z energijo za strokovne uporabnike.

Po odmoru so nekateri partnerji obeh projektov predstavili svoje pilotne aktivnosti. Sprva sta dva govorca projekta TARGET-CE delila svoje rezultate. Poleg tega so trije predstavniki projekta Store4HUC spregovorili o svojih implementacijah.

Karol Slupiński (EUWT, Poljska) je razložil ustvarjanje in koristi sončnega katastra za občine v poljsko-čeških čezmejnih območjih.
Mateus Kruz (MAE, Poljska) je predstavil sistem za spremljanje energije v Podkowi in predstavil pilotne lokacije, ki so bile izbrane za implementacijo sistema.
Andrea Dornhofer (W.E.I.Z., Avstrija) je spregovorila o izzivih in prednostih izvedbe centralnega hranilnika toplote v Weizbergu v Avstriji.
Elisa Marino (City of Cuneo, Italija) je predstavila funikularno dvigalo v Cuneu, ki so mu povečali energetsko učinkovitost z vgradnjo fotovoltaične elektrarne in skladiščnega sistema.
Martina Krizmanić Pećnik (REGEA, Hrvaška) je predstavila dvorec Bračak, kjer so integrirali fotovoltaične in baterijske sisteme, da bi bila stavba, ki je zaščitena kot spomeniško zaščitena, energetsko učinkovitejša.

Na koncu dogodka so štirje govorci predstavili podobne aktivnosti, ki so se nanašale tudi na energetsko učinkovitost.
Michael Heidenreich (CES, Avstrija) je predstavil projekt STARDUST, katerega namen je najti dolgoročne rešitve za energijo, mobilnost in IKT. Naslednjo predstavitev je imel Piergiorgio Cipriano (Dedagroup, Italija), ki je 15 let delal na rešitvah za geopodatke, povezane z energijo, za urbane aplikacije. Delil je rezultate dveh svojih projektov, in sicer projekta Sunshine in projekta CitiEnGov. V nadaljevanju je Ivana Ostoic (Sustainable Solutions, Hrvaška) predstavila projekt MED Pegasus, ki je simuliral delovanje Migrogrids na 7 pilotnih območjih. Zadnjo predstavitev je imel prof. Davide Astiaso Garcia (Università La Sapienza, Italija), ki je delil svoje izkušnje o prenosu kompleta orodij za integracijo obnovljivih virov energije na sredozemske otoke in podeželska območja.

Zaključek dogodka je bil načrtovan bolj interaktivno. Udeleženci naj bi odgovorili na 12 vprašanj o rešitvah za energetski prehod, organizaciji evropskih projektov in drugih temah.

Interreg Central Europe - Store4Huc